Om mig

OM MIG

Följ mig gärna på Facebook

och Instagram

OM MIG

Jag heter Mikaela Puranen och är keramiker och marinbiolog. Jag driver keramikstudion Hantverkstan 10 tillsammans Tove Blanck på Hantverkargatan 10 på Kungsholmen i Stockholm. Jag har alltid skapat, i alla möjliga tekniker och material. I flera år gick jag och längtade efter att få hålla på med lera, men hade just då inte möjlighet att hålla på med keramik. 2016 anmälde jag mig äntligen till en kvällskurs i keramik och föll pladask för materialet. Det blev en kurs till direkt när den första slutat, och därefter en till och ännu en. Jag fick ändå inte nog, jag ville lära mig mer, experimentera med olika tekniker och keramiska material. Så jag sökte Vårdinge bys keramikutbildning 2017 och kom in. Efter att ha avslutat två års heltidsstudier har jag drivit eget och jobbar sedan hösten 2020 heltid med keramiken. I april 2021 startade jag och Tove Blanck vår egen keramikverkstad där vi både erbjuder kurser så att fler kan upptäcka lerans fantastiska värld och jobbar heltid med vårt hantverk. 


Jag arbetar främst i stengods- och porslinlera och tycker om att göra funktionella bruksföremål likväl som skulpturala verk. Det som fascinerar mig med lera är förvandlingen från mjuk, formbar lera till hård, beständig keramik som kan bevaras i tusentals år. Jag tilltalas av att skapa hållbara produkter som kan användas av flera generationer. Jag har en master i marinbiologi och det speglas i många av mina verk som är inspirerade av djur och natur, i synnerhet havet. Det finns ofta en lekfullhet och ett allvar samtidigt i mina djurskapelser. Andra saker som påverkar mig i mitt skapande är feminism och kvinnohistoria, personliga upplevelser samt en lekfullhet och omsorg som jag hoppas avspeglas i föremålen. Jag jobbar mycket med handmålad dekor, och tycker mötet mellan det två- och tredimensionella är intressant. Jag befinner mig också gärna i gränslandet mellan skulptur och bruksföremål, jag tycker skulpturer som även kan ha en funktion är kul.

Jag tycker om att testa nya tekniker och former, många av föremålen är därför unika och finns bara i ett enda exemplar.


För närvarande tar jag inte emot specialbeställningar. Är du en återförsäljare som är intresserad av att ha min keramik i din butik? Kontakta mig på mikaela.puranen@gmail.com så kan vi diskutera! I dagsläget kan man hitta min keramik hos Design Viktor Lenper och Kreativa Feminister Uppsalas webbmarknad. 


Vill du gå en keramikkurs hos mig? Jag håller kurser i egen regi i vår lokal Hantverkstan 10, och även på Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala och på Drejverkstaden i Stockholm.

Klicka för att komma till shoppen!


UTSTÄLLNINGAR


2019 Klimatsalongen, Gamla residenset, Nyköping

2019 Vårutställning Vårdinge by, Saltskog gård, Södertälje

2019 Natur och miljö, Ytterjärnas kulturhus

2018 Tekannor, Alma Löv Museum of Unexpected Art, Östra Emtevik

2018 Vårutställning Vårdinge by, Saltskog gård, Södertälje